rss twitter Επισκεφθείτε την σελίδα μας στο facebook Επισκεφθείτε το κανάλι μας στο youtube μας
Αρχείο άρθρων

Βρίσκουμε τη φλέβα που φτάνει στην καρδιά της άνοιξης. (25/04/2017)

Βρίσκουμε τη φλέβα που φτάνει στην καρδιά της άνοιξης*

Ανοιξιάτικος καιρός, συντροφιά με όμορφες φωτογραφίες από την  Ορεινή Ναυπακτία (φωτό: Β. Κοτρώνη) και την Σάμο (φωτό: Μ. Θράβαλος).

*Γιάννης Ρίτσος

 

Kαταχωρήθηκε χθές Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Παγκόσμια Hμέρα Γης (22/04/2017)

Παγκόσμια  Hμέρα Γης

Από το 2009 η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών  καθιέρωσε στις 22 Απριλίου να εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Γης. Σκοπός είναι να τονιστεί ότι η Γη και τα οικοσυστήματά της είναι το σπίτι όλων. Οι οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανάγκες τόσο της παρούσας όσο και των επόμενων γενεών οφείλουν να είναι σε ισορροπία με τη φύση.  

Κάθε χρόνο επιλέγεται ένα διαφορετικό θέμα για τον εορτασμό με στόχο να τονίζονται οι παγκόσμιες προκλήσεις που  αντιμετωπίζει ο πλανήτης. Το φετινό θέμα είναι:  "Παιδεία για το Κλίμα και το Περιβάλλον".

Με την ευκαιρία της φετινής παγκόσμιας Ημέρας Γης, 33 Μετεωρολογικές Εταιρείες και Ιδρύματα που δραστηριοποιούνται σε θέματα που αφορούν στον καιρό και στο κλίμα δημοσίευσαν μια κοινή δήλωση για το παγκόσμιο κλίμα.

Σε αυτή αναγνωρίζεται ότι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πλήθος επιστημονικών αποδείξεων σχετικά με το ότι ο πλανήτης θερμαίνεται κυρίως λόγω των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Ζητείται να ληφθούν έγκαιρες, παγκόσμιες και βιώσιμες δράσεις που θα βασίζονται τόσο στη συνεργασία όσο και σε επιστημονικά δεδομένα για να αποφευχθούν οι μεγαλύτερες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Καλεί τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν πλήρως τις δεσμεύσεις της συνόδου του 2015 στο Παρίσι, ώστε να διασφαλιστεί ότι η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας θα είναι κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα επίπεδα της προβιομηχανικής περιόδου και ταυτόχρονα να ενισχύσουν την προσπάθεια ώστε το ισοζύγιο των αερίων του θερμοκηπίου να μηδενιστεί μετά το 2050.

Τέλος οι 33 φορείς στη δήλωσή τους τονίζουν ότι για να επιτευχθούν τα παραπάνω είναι αναγκαία η συνεργασία ανάμεσα στις χώρες, στους τομείς της οικονομίας και της επιστήμης μέσα από την εκπαίδευση, την έρευνα και την καινοτομία.

Ανάμεσα στους φορείς που υπογράφουν τη δήλωση είναι: η Ευρωπαϊκή Μετεωρολογική Εταιρεία, η Αμερικανική, η Αγγλική, η Ιρλανδική, η Γαλλική Μετεωρολογική Εταιρεία,  καθώς και η Υπηρεσία για την Κλιματική αλλαγή του προγράμματος Κοπέρνικος, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσομακροπρόθεσμων Προγνώσεων, η Διεθνής Ένωση Ραδιοτηλεοπτικής Μετεωρολογίας κ.α. Περισσότερες λεπτομέρειες δίνονται στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://www.un.org/en/events/motherearthday/index.shtml

 

Kαταχωρήθηκε 4 μέρες πριν Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Παγετός στη βόρεια χώρα (20/04/2017)

Παγετός στη Βόρεια Ελλάδα, το Σάββατο 22 Απριλίου

Αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες κατέγραψαν οι μετεωρολογικοί σταθμοί του δικτύου μας στη Βόρεια Ελλάδα για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα. Χθες Παρασκευή, καταγράψαμε τις χαμηλότερες θερμοκρασίες σε Ήπειρο και Δυτ. Μακεδονία για το 2° δεκαπενθήμερο του Απρίλη από την αρχή λειτουργίας του δικτύου σταθμών μας από το 2006. Σήμερα το πρωί, αν και η θερμοκρασία αναμενόταν να υποχωρήσει 1-2 βαθμούς περισσότερο, η χαμηλή νέφωση στα βόρεια και κεντρικά της χώρας απέτρεψε τα χειρότερα για την αγροτική παραγωγή. Ο απολογισμός αυτής της ψυχρής εισβολής είναι μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες κερασιών και μήλων της Δυτικής Μακεδονίας, διαβάστε εδώ

Τοπικά παγετός ενδέχεται να εκδηλωθεί και τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 23 Απριλίου στη Δυτ. Μακεδονία, τη Θράκη και την Ήπειρο. 

Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες που κατέγραψαν οι μετεωρολογικοί σταθμοί του δικτύου μας το πρωί του Σαββάτου 22/04

 

 

 Σταύρος Ντάφης

ΕΑΑ-Πεντέλη, Σάββατο 22/04/2017, Ώρα 10:00

Kαταχωρήθηκε 6 μέρες πριν Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Η εξέλιξη του καιρού τη Δευτέρα και Τρίτη του Πάσχα (17/04/2017)

Η εξέλιξη του καιρού τη Δευτέρα και Τρίτη του Πάσχα

Άστατος θα παραμείνει ο καιρός τη Δευτέρα του Πάσχα 17/04 σε όλη σχεδόν τη χώρα, με νεφώσεις, βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Βελτίωση θα παρουσιάσει την Τρίτη του Πάσχα 18/04.

Πιο αναλυτικά:

Τη Δευτέρα του Πάσχα, 17 Απριλίου 2017, αναμένονται βροχές ή καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με πιθανότητα για τοπικά έντονα φαινόμενα. Από τις απογευματινές ώρες τα φαινόμενα θα περιοριστούν βαθμιαία στο Αιγαίο, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κατά τη διάρκεια της μέρας κυρίως στην κεντρική και βόρεια χώρα, ενώ οι άνεμοι στα πελάγη θα στραφούν σταδιακά σε δυτικούς-βορειοδυτικούς έως 6 μποφόρ στο Ιόνιο και έως 7 μποφόρ στο Αιγαίο.

Την Τρίτη του Πάσχα, 18 Απριλίου 2017, αναμένονται τοπικές νεφώσεις οι οποίες τις θερμές ώρες της ημέρας θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν λίγες ασθενείς βροχές, κυρίως στα ορεινά ηπειρωτικά. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, με εξαίρεση την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, όπου θα σημειωθεί μικρή περαιτέρω πτώση. Οι άνεμοι στα πελάγη δεν θα ξεπερνούν τα 7 μποφόρ.  

 

Οδηγείτε με προσοχή και σεβασμό στους συνανθρώπους σας. Καλή επιστροφή σε όλους! 

 

Αθανάσιος Καραγιαννίδης,

ΕΑΑ-Πεντέλη Δευτέρα του Πάσχα 17/04/2017, Ώρα 13:00

Kαταχωρήθηκε 9 μέρες πριν Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Ο καιρός τις ημέρες του Πάσχα ΙΙ (16/04/2017)

Ο καιρός τις ημέρες του Πάσχα ΙΙ

 

 

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, άστατος θα είναι ο καιρός τη Δεύτερη και την Τρίτη ημέρα του Πάσχα σε αρκετές περιοχές της χώρας, με περισσότερες βροχές τη Δευτέρα 17/04, ενώ την Τρίτη 18/04 τα φαινόμενα θα εντοπίζονται στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά και την Τετάρτη 18/04 θα περιοριστούν στα δυτικά και βόρεια.

Για την Κυριακή του Πάσχα 16 Απριλίου 2017, στη Βόρεια Ελλάδα θα συνεχιστούν οι τοπικές βροχές και την υπόλοιπη  ημέρα, ενώ μετά το μεσημέρι τοπικοί όμβροι θα εκδηλωθούν κυρίως στα βόρεια και δυτικά ηπειρωτικά τμήματα. Στην υπόλοιπη χώρα θα συνεχιστούν οι καλές καιρικές συνθήκες, με λίγες νεφώσεις αυξημένες στα ηπειρωτικά τις θερμές ώρες της ημέρας. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 19-21 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα και τα δυτικά ηπειρωτικά, στα βόρεια ηπειρωτικά τους 22 βαθμούς και στα κεντρικά ηπειρωτικά τους 24 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στα πελάγη θα ενισχυθούν και θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ.

Τη Δευτέρα του Πάσχα 17 Απριλίου 2017, αναμένονται βροχές ή καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με πιθανότητα για τοπικά έντονα φαινόμενα στα ανατολικά (Σχήμα). Από τις απογευματινές ώρες βαθμιαία τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικά και θα σταματήσουν από τα δυτικά. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, ενώ οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 5 μποφόρ και στο Αιγαίο από νότιες διευθύνσεις ισχυροί 6 μποφόρ, με βαθμιαία στροφή σε βόρειους από τα βόρεια.

 

 

Την Τρίτη του Πάσχα 18 Απριλίου 2017, αναμένονται λίγες νεφώσεις οι οποίες τις θερμές ώρες της ημέρας θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν βροχές ή καταιγίδες στα κεντρικά, δυτικά και βόρεια κυρίως ηπειρωτικά τμήματα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, ενώ οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από κυρίως νότιες διευθύνσεις αρχικά ασθενείς, με ενίσχυση στο Δυτικό και Βόρειο Αιγαίο σε μέτριους και τοπικά ισχυρούς 6 μποφόρ και στο Ιόνιο από νότιες διευθύνσεις μέτριοι 5 μποφόρ και τοπικά ισχυροί 6 μποφόρ.  

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, την Τετάρτη του Πάσχα 19 Απριλίου 2017, οι τοπικές βροχές ή καταιγίδες θα περιοριστούν κυρίως σε ηπειρωτικές περιοχές της Δυτικής και Βόρειας Ελλάδας, καθώς επίσης και τις ορεινές περιοχές της Πελοποννήσου. Η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή, ενώ οι νότιοι άνεμοι θα πνέουν ενισχυμένοι φτάνοντας σε ένταση τα 6-7 μποφόρ.

 

Η ομάδα πρόγνωσης του meteo.gr σας εύχεται Χρόνια Πολλά, με Υγεία και Αγάπη!

   

Ιωάννης Κωλέτσης,

ΕΑΑ-Πεντέλη Κυριακή του Πάσχα 16/04/2017, Ώρα 12:00

 

Kαταχωρήθηκε 10 μέρες πριν Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (14/04/2017)

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Σχετικά ζεστός καιρός, με μεσημεριανές νεφώσεις και τοπικά φαινόμενα στα ηπειρωτικά και την Κρήτη αναμένεται έως και την Κυριακή του Πάσχα. Όμως προς το βράδυ της Κυριακής ο καιρός θα επιδεινωθεί αρχικά στα βόρεια και δυτικά και στη συνέχεια σε όλη τη χώρα. Η κακοκαιρία θα συνεχιστεί έως και το απόγευμα της Δευτέρας του Πάσχα.

Αναλυτικότερα, τη Μεγάλη Παρασκευή, 14 Απριλίου 2017, αναμένονται λίγες τοπικές νεφώσεις που το μεσημέρι και απόγευμα στα ηπειρωτικά και την Κρήτη θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά. Η μέγιστη θερμοκρασία στα νότια ηπειρωτικά θα φτάσει τους 26 βαθμούς, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι (3 έως 5 μποφόρ) και μόνο στο νότιο Αιγαίο θα είναι ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις (6 έως 7 μποφόρ).

Το Μεγάλο Σάββατο, 15 Απριλίου 2017 αναμένονται λίγες τοπικές νεφώσεις που από το μεσημέρι στα ηπειρωτικά και την Κρήτη θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά. Η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή. Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι (3 έως 5 μποφόρ) και μόνο στο νότιο Αιγαίο θα είναι τοπικά ισχυροί (6 μποφόρ).

Ιδιαίτερα για το βράδυ της Ανάστασης δεν αναμένονται φαινόμενα, με εξαίρεση την κεντρική Μακεδονία, όπου υπάρχει πιθανότητα για τοπικές βροχές. Η θερμοκρασία στις πεδινές ηπειρωτικές περιοχές και τα νησιά θα είναι μεταξύ 13 και 19 βαθμών, ενώ οι άνεμοι στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας θα είναι ασθενείς (έως 3 μποφόρ). Στις νησιωτικές περιοχές, κυρίως του νοτίου Αιγαίου, οι άνεμοι θα πνέουν έως μέτριοι (έως 5 μποφόρ).

Την Κυριακή του Πάσχα, 16 Απριλίου 2017, αρχικά αναμένονται αραιές νεφώσεις στο ανατολικό Αιγαίο και την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, με πιθανότητα για ασθενείς τοπικές βροχές. Από το μεσημέρι όμως, θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν βροχές και πιθανώς καταιγίδες, αρχικά στα δυτικά και βόρεια, και σταδιακά σε όλη την ηπειρωτική χώρα και το Ιόνιο. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση από το απόγευμα, ενώ οι άνεμοι στα πελάγη θα ενισχυθούν και θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί (5 έως 6) και τοπικά σχεδόν θυελλώδεις (7 μποφόρ).

Τη Δευτέρα του Πάσχα, 17 Απριλίου 2017, αναμένονται νεφώσεις με βροχές ή καταιγίδες σε όλη τη χώρα. Σταδιακά όμως και από το απόγευμα, οι νεφώσεις και τα φαινόμενα θα περιοριστούν στο ανατολικό Αιγαίο και τη Θράκη. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει περαιτέρω πτώση, ενώ οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί (5 έως 6 μποφόρ) και τοπικά σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις (7 έως 8 μποφόρ).

 

Καραγιαννίδης Αθανάσιος, ΕΑΑ-Πεντέλη Μεγάλη Παρασκευή 14/04/2017, Ώρα 11:30

Kαταχωρήθηκε 12 μέρες πριν Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου γίνεται επικίνδυνη: (08/04/2017)

Η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου γίνεται επικίνδυνη

Αρκετά χαμηλή συγκέντρωση στρατοσφαιρικού όζοντος παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στην ΒΔ Ευρώπη! 

 

 

Πηγή: Environment Canada

 

Για την πρόγνωση ακτινοβολίας UV για την Ελλάδα δείτε εδώ: http://www.meteo.gr/meteoplus/uv.cfm

 

 
Kαταχωρήθηκε 18 μέρες πριν Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας (07/04/2017)

Χάρτες Επικινδυνότητας Πλημμύρας

Η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΕΓΥ/ΥΠΕΝ) δημοσιοποίησε Χάρτες Επικινδυνότητας Πλημμύρας και Χάρτες Κινδύνων Πλημμύρας για όλα τα Υδατικά Διαμερίσματα της χώρας, στο πλαίσιο εφαρμογής της Οδηγίας 2007/60/ΕΚ «Αξιολόγηση και Διαχείριση Κινδύνων Πλημμύρας».

Οι Χάρτες Επικινδυνότητας Πλημμύρας, όπως αναφέρει το ΥΠΕΝ, έχουν συνταχθεί για τα τμήματα των ποταμών, ρεμάτων, χειμάρρων και λιμνών που περιλαμβάνονται στις Ζώνες Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμυρών, όπως προέκυψαν από την Προκαταρκτική Αξιολόγηση. Η ολοκλήρωση της κατάρτισής τους είναι ιδιαιτέρως σημαντική, δεδομένου ότι διερευνούν την πιθανότητα εμφάνισης πλημμύρας.

Επισκεφθείτε τον ιστότοπο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να περιηγηθείτε στους χάρτες: κλικ εδώ

Σ. Ντάφης, ΕΑΑ Πεντέλη

Kαταχωρήθηκε 19 μέρες πριν Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Αστάθεια (06/04/2017)

Αστάθεια

Θερμική αστάθεια στα ηπειρωτικά της χώρας μας το απόγευμα της Τετάρτης 5 Απριλίου 2017 οδήγησε σε τοπικές καταιγίδες μικρής διάρκειας. Τα σημαντικότερα φαινόμενα δέχθηκε η περιοχή του Τυρνάβου όπου καταγράφηκαν μεγάλη ραγδαιότητα βροχόπτωσης και ψιλό χαλάζι. Μερικές όμροφες εικόνες από διάφορες περιοχές της χώρας δίνονται στο βίντεο που ακολουθεί (Επιμέλεια: Σ. Ντάφης)

Kαταχωρήθηκε 20 μέρες πριν Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Πολύ ζεστός ο Μάρτιος του 2017 για όλον τον πλανήτη (05/04/2017)

Πολύ ζεστός ο Μάρτιος του 2017 για όλον τον πλανήτη  

Η Yπηρεσία για την Kλιματική Αλλαγή (Copernicus Climate Change Service)  του προγράμματος Κοπέρνικος  της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε ότι:

  • Στην Ευρώπη ο φετινός Μάρτιος ήταν πιο ζεστός για τις περισσότερες περιοχές σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 1981-2000 και περισσότερο στα ανατολικά τμήματα της ηπείρου μας.
  • Παγκοσμίως ο Μάρτιος του 2017 ήταν ο δεύτερος πιο ζεστός Μάρτιος.
  • Η έκταση του θαλάσσιου πάγου στις ακτές της δυτικής Ανταρκτικής παραμένει εξαιρετικά μικρή.

Οι θερμοκρασίες, ειδικότερα για την βόρεια Ρωσία, ήταν υψηλές και σημαντικά πάνω από το μέσο όρο. Η απόκλιση εκεί έφτασε ακόμα και τους 15 βαθμούς.

 Credit: ECMWF, Copernicus Climate Change Service

Ο Μάρτιος παρουσίασε συνολικά για τον πλανήτη παρουσίασε απόκλιση 0,69οC και  ήταν ο δεύτερος πιο ζεστός Μάρτιος, με πιο ζεστό τον Μάρτιο του 2016 (που ήταν μόλις 0,10οC πιο ζεστός)

Μεγάλες θερμοκρασιακές αποκλίσεις πάνω από τον μέσο όρο καταγράφηκαν στην ηπειρωτική Αμερική και στις ακτές της δυτικής Ανταρκτικής. Άλλες σχετικά ζεστές περιοχές ήταν οι περιοχές στην Ανατολική και Κεντρική Αφρική καθώς και οι  περισσότερες περιοχές στην  Αυστραλία.

Υπήρξαν βέβαια περιοχές που η θερμοκρασία ήταν κάτω από το μέσο όρο όπως συνέβη κυρίως στην Αλάσκα, στον Καναδά και σε περιοχές της νότιας Ασίας.

Kαταχωρήθηκε 21 μέρες πριν Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Θυελλώδεις άνεμοι (31/03/2017)

Θυελλώδεις άνεμοι

Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι πνέουν στα ανατολικά και νότια την Παρασκευή 31 Μαρτίου. Οι μεγαλύτερες ριπές που εχουν καταγράψει οι σταθμοί μας μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής δίνονται στον παρακάτω πίνακα.

Kαταχωρήθηκε 26 μέρες πριν Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Χιονοκάλυψη Ελλάδας (27/03/2017)

Χιονοκάλυψη Ελλάδας-χειμώνας 2016-2017

Το παρακάτω γράφημα δείχνει την πορεία της χιονοκάλυψης στη χώρα μας από 1 Ιανουαρίου έως 20 Μαρτίου 2017. Η χιονοκάλυψη εκφράζεται σε ποσοστό (κατακόρυφος άξονας) επί της συνολικής έκτασης της χώρα μας τις πρώτες 79 μέρες του 2017 (οριζόντιος άξονας). Τα δεδομένα προέρχονται από δορυφορικές εκτιμήσεις με οριζόντια ανάλυση 1 km, διαθέσιμα ημερησίως από το Εθνικό Κέντρο Χιονιού και Πάγου των ΗΠΑ (NSIDC).

Επισημαίνεται η περίοδος μεταξύ 8 και 15 Ιανουαρίου, όταν το βαρομετρικό χαμηλό "Αριάδνη" προκάλεσε πυκνές χιονοπτώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και ενδεικτικά, το ποσοστό χιονοκάλυψης έφτασε στο 76% στις 11 Ιανουαρίου, το υψηλότερο τουλάχιστον από το 2001, ενώ επί 8 ημέρες το ποσοστό ξεπερνούσε το 50%.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στ. Ντάφης - ΕΑΑ, Πεντέλη

Kαταχωρήθηκε 30 μέρες πριν Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Αρνητικό ρεκόρ για την έκταση του θαλάσσιου πάγου της Αρκτικής (27/03/2017)

Αρνητικό ρεκόρ για την έκταση του θαλάσσιου πάγου της Αρκτικής

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο για το Χιόνι και τον Πάγο (National Snow and Ice Data Center , NSIDC) των ΗΠΑ , στις 7 Μαρτίου, ο θαλάσσιος πάγος στην Αρκτική έφτασε στο φετινό μέγιστο της έκτασής του. Κάτι αναμενόμενο, αφού καθώς προχωρά η Άνοιξη η έκταση του θαλάσσιου πάγου μειώνεται, για να αρχίσει ξανά να αυξάνεται από το Σεπτέμβριο.

Όμως, όπως αναφέρει το Κέντρο, η φετινή μέγιστη έκταση του θαλάσσιου πάγου της Αρκτικής κατέγραψε νέο αρνητικό ρεκόρ των τελευταίων 38 ετών, χρονικό διάστημα για το οποίο υπάρχουν μετρήσεις από τους δορυφόρους!

Το φετινό μέγιστο (14,42 εκατ. τετρ. χιλιόμετρα) ήταν 1,22 εκατ. τετρ. χλμ μικρότερο από το μέσο μέγιστο  της έκτασης των τριάντα ετών (1981-2010). Δηλαδή η μεγαλύτερη έκταση που είχε φέτος ο θαλάσσιος πάγος στην Αρκτική ήταν μικρότερη από την κανονική όσο περίπου δύο φορές η έκταση της Γαλλίας, ή αλλιώς εννιά φορές η έκταση της Ελλάδας.

Επιπλέον ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ σημειώθηκε μόλις το 2015, ενώ το 2016 υπήρξε η 2η πιο μικρή τιμή. Επομένως τα τελευταία τρία χρόνια έχουν καταγραφεί τα ελάχιστα στη μέγιστη έκταση του θαλάσσιου πάγου στην Αρκτική των τελευταίων 38 ετών.

Στο παρακάτω βίντεο της NASA απεικονίζεται η πορεία της φετινής έκτασης του θαλάσσιου πάγου στην Αρκτική και δίνονται τα σχετικά στοιχεία.

Για την Αρκτική φέτος το φθινόπωρο και ο χειμώνας ήταν πολύ ζεστές εποχές συγκριτικά με τα κανονικά. Η θερμοκρασία του αέρα σε ύψος περίπου 750 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας για την περίοδο Οκτώβριο 2016 -  Φεβρουάριο 2107  συνολικά για τον Αρκτικό ωκεανό ήταν 2,5 βαθμοί πάνω από το μέσο όρο. Σε κάποιες μάλιστα περιοχές η θερμοκρασία ήταν ακόμη και 5 βαθμούς υψηλότερη.

Περισσότερες πληροφορίες δίνονται στο https://www.nasa.gov/feature/goddard/2017/sea-ice-extent-sinks-to-record-lows-at-both-poles/

Kαταχωρήθηκε 30 μέρες πριν Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Ισχυροί άνεμοι (27/03/2017)

Ισχυροί άνεμοι

Μετά την καλοκαιρία του Σαββατοκύριακου, μεταβολή παρουσιάζει ο καιρός από τις πρωϊνές ώρες της Δευτέρας 27/03 στη χώρα, με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και θυελλώδεις ανέμους στα ανατολικά. Οι μεγαλύτερες ριπές που εχουν καταγράψει οι σταθμοί μας το πρωί της Δευτέρας δίνονται στον παρακάτω πίνακα.

 

Kαταχωρήθηκε 30 μέρες πριν Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Υψηλές θερμοκρασίες και την Κυριακή 26/03 (26/03/2017)

Υψηλές θερμοκρασίες και την Κυριακή 26/03

Υψηλές θερμοκρασίες σημειώθηκαν την Κυριακή 26/03 σε αρκετούς σταθμούς του δικτύου μας, όπως διακρίνεται και στον παρακάτω πίνακα.

 

Kαταχωρήθηκε πριν 1 μήνα Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.


Χάρτης METEONET Χάρτης UV Ιστιοπλοϊκοί χάρτες Πρόγνωση Ύψους Κύματος Χάρτης Κεραυνών
Κάμερες Πεντέλης Χάρτης Αττικής Χάρτης Ευρώπης Χάρτης παραλιών Εργαλεία
Τελευταία ενημέρωση προγνώσεων πριν 11 ώρες