11000 κεραυνοί στην Ελλάδα – 700 κεραυνοί στην Αττική

Σύνταξη άρθρου: Ιωάννης Κωλέτσης, Κ. Λαγουβάρδος

ΕΑΑ – Πεντέλη, Δευτέρα 15 Απριλίου 2019, 19:30

 

Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της Δευτέρας 15/04/2019, στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας μας. Τα φαινόμενα συνοδεύτηκαν από τοπικές χαλαζοπτώσεις αλλά και έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα, με το δίκτυο ανίχνευσης κεραυνών ΖΕΥΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, να καταγράφει από την αρχή της ημέρας έως τις 19:00, περίπου 11 000 κεραυνούς στην περιοχή του χάρτη που ακολουθεί.

 

Χάρτης 1. Αριθμός κεραυνών κατά τη διάρκεια της Δευτέρας 15/04/2019 (έως τις 19:00), όπως καταγράφτηκαν από το δίκτυο ανίχνευσης ΖΕΥΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.    

 

Έντονες καταιγίδες σημειώθηκαν και στην περιοχή της Αττικής, με τα ύψη βροχής να φτάνουν τα 30 mm (Χάρτης 2, αριστερά), ενώ καταγράφτηκε και έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα με περίπου 700 κεραυνούς, κυρίως τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες (Χάρτης 2, δεξιά).  

 

Χάρτης 2. (αριστερά) Τα ύψη βροχής και (δεξιά) ο αριθμός των κεραυνών, όπως καταγράφτηκαν στο Μετεωρολογικό και Κλιματικό Παρατηρητήριο Αττικής.

 

Η αποτύπωση των βροχοπτώσεων με τόση λεπτομέρεια καθίσταται εφικτή χάρη στο πυκνό δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών που έχει αναπτύξει και συντηρεί το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr. Οι παραπάνω χάρτες βρίσκονται στο Μετεωρολογικό και Κλιματικό Παρατηρητήριο Αττικής.

Χάρη στην πυκνότητα του δικτύου μας ανάλογες ιστοσελίδες έχουν αναπτυχθεί για τη Θεσσαλονίκη (Μετεωρολογικό και Κλιματικό Παρατηρητήριο Θεσσαλονίκης) και για την Κρήτη (Μετεωρολογικό και Υδρολογικό Παρατηρητήριο Κρήτης).

 

Εντονη αστάθεια τη Δευτέρα 15/04 - Αστατος o καιρός και τις επόμενες ημέρες

Σύνταξη άρθρου: Στρατής Βουγιούκας, Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος
ΕΑΑ – Πεντέλη, Δευτέρα 15 Απριλίου 2019, 09:45

Ιδιαίτερα έντονη αστάθεια περιμένουμε να επικρατήσει τη Δευτέρα 15 Απριλίου σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα, με τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις. Παράλληλα πολύ ενισχυμένοι ριπαίοι άνεμοι αναμένονται κατά τόπους σε περιοχές όπου θα εκδηλώνονται καταιγίδες.

Στις περιοχές που θα επηρεαστούν συμπεριλαμβάνονται ο νομός Αττικής, η πόλη της Αθήνας και η Κρήτη.

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζονται προγνωστικοί χάρτες βροχόπτωσης, έως και τις βραδινές ώρες της Τετάρτης 16/04.

Όπως φαίνεται στο βίντεο άστατος θα διατηρηθεί ο καιρός και τις επόμενες ημέρες.

Την Τρίτη 16/04 τα φαινόμενα αρχικά θα εντοπίζονται στην ανατολική και νότια χώρα αλλά τις θερμές ώρες της ημέρας θα περιοριστούν στα ηπειρωτικά, ενώ την Τετάρτη 17/04 βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα κεντρικά και νοτιανατολικά διαμερίσματα της χώρας.

Μπορείτε επίσης να ενημερώνεστε και για τις συνθήκες που αναμένεται να επικρατήσουν στο οδικό δίκτυο μέσω της υπηρεσίας ROADS. Στον παρακάτω χάρτη παρουσιάζονται οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν στο οδικό δίκτυο τις απογευματινές-βραδινές ώρες της Δευτέρας 15/04/2019.

 

Καταχωρήσεις αρχείου
Σελίδα άρθρου