Τα σημαντικότερα καιρικά γεγονότα του 2018

Η γοητεία του καιρού είναι τα πολλά διαφορετικά του πρόσωπα που δυστυχώς κάποιες φορές μπορεί να είναι και καταστροφικά. Το Εθνικό Αστεροσκοπείο/meteo.gr είναι κοντά σας τόσο κατά τη “ξενάγηση” στα γοητευτικά πρόσωπα του καιρού όσο και στην προειδοποίηση για τις πιθανές καταστροφικές του συνέπειες. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους εσάς για τις φωτογραφίες και τα βίντεο που μας στείλατε το 2018 ώστε η ενημέρωση του καιρού να γίνεται έγκαιρα και έγκυρα.

Επιμέλεια βίντεο: Σ. Ντάφης-Κ. Λαγουβάρδος-Β. Κοτρώνη

********************************************************************

Σημαντικές οι βροχές της "Υπατίας"

Σημαντικά ύψη βροχής κατέγραψαν οι σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo.gr την Πέμπτη 10/01 όπως διακρίνεται και στον πίνακα που ακολουθεί:

********************************************************************

Εκτεταμένη η χιονοκάλυψη στην Ελλάδα

Η παρατεταμένη περίοδος ψύχους στη χώρα μας από την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου 2018 και τα διαδοχικά συστήματα κακοκαιριών που έπληξαν το σύνολο της Ελλάδας, έχουν οδηγήσει στην 3η μεγαλύτερη έκταση χιονοκάλυψης από τουλάχιστον από το 2004 που διαθέτουμε δεδομένα. Στο Γράφημα βλέπετε την ημερήσια πορεία του ποσοστού της έκτασης της Ελλάδας που είναι καλυμμένο με χιόνι, μετά από επεξεργασία δορυφορικών δεδομένων από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr για την περίοδο Σεπτεμβρίου 2018 μέχρι σήμερα (κόκκινη καμπύλη).

Γράφημα. Με κόκκινη καμπύλη παρουσιάζεται η ημερήσια πορεία της έκτασης της χιονοκάλυψης επί τοις 100 της χερσαίας έκτασης της Ελλάδας μεταξύ 1ης Σεπτεμβρίου 2018 και 9 Ιανουαρίου 2019 και με μαύρη καμπύλη η μέση ημερήσια έκταση χιονοκάλυψης την περίοδο 2004 - 2018.

 

Αρχικά η κακοκαιρία "Ραφαήλ" που ξεκίνησε την παραμονή Πρωτοχρονιάς 2019 αύξησε σημαντικά την έκταση χιονοκάλυψης από το 4% στο 49%, στη συνέχεια η κακοκαιρία "Σοφία" αύξησε ακόμη 14% τη χιονοκάλυψη κυρίως με νέες χιονοπτώσεις στην Ήπειρο και τη Θεσσαλία και στη συνέχεια οι κακοκαιρίες "Τηλέμαχος" και "Υπατία" διατήρησαν σε πολύ υψηλά επίπεδα την έκταση χιονοκάλυψης, σε σχέση με τον μέσο όρο του πρώτου δεκαημέρου Ιανουαρίου (μαύρη καμπύλη). Οι θερμές αέριες μάζες κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας "Υπατία" έχουν ήδη λιώσει σημαντικά μεγάλη ποσότητα χιονιού στη Νότια και Κεντρική Ελλάδα και αναμένουμε σημαντική μείωση της έκτασης χιονοκάλυψης τις επόμενες ημέρες. Ο παρακάτω χάρτης δείχνει με λευκό χρώμα τη χιονοκάλυψη στην Ελλάδα και τμήματα των γειτονικών χωρών την Τετάρτη 09/01/2019.

 

Χάρτης. Η χιονοκάλυψη με λευκό χρώμα στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μικρά Ασία την Τετάρτη 09/01 όπως εκτιμήθηκε από δορυφόρους.

 

Στ. Ντάφης, Κ. Λαγουβάρδος - ΕΑΑ, Πεντέλη

10/01/2019

Καταχωρήσεις αρχείου
Σελίδα άρθρου