Βροχές, χιόνια και χαμηλές θερμοκρασίες

Σε εξέλιξη η αναμενόμενη επιδείνωση του καιρού, από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης 13/12/2018, με βροχές στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, τοπικές καταιγίδες στο Κεντρικό Ιόνιο και την Πελοπόννησο και χαμηλές θερμοκρασίες κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τμήματα. Χιονοπτώσεις σημειώνονται σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας με σχετικά χαμηλό υψόμετρο. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών τα μεγαλύτερα ημερήσια ύψη βροχής έως τις 16:00 και οι χαμηλότερες θερμοκρασίες στις 16:00 το απόγευμα καταγράφονται στους παρακάτω Πίνακες (Πατήστε πάνω στους Πίνακες για μεγέθυνση).

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------   

Χιονοπτώσεις στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα

Από νωρίς το πρωί της Πέμπτης 13/12 παρατηρούνται χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας. Πυκνό χιόνι έπεφτε για λίγη ώρα στα Ιωάννινα, την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα όπου σταδιακά η άνοδος της θερμοκρασίας μετατρέπει τις χιονοπτώσεις σε βροχή. Στα ορεινά οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν μέχρι το βράδυ και οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες. Η παρακάτω εικόνα είναι από την κάμερα καιρού στα Θεοδώριανα Άρτας στις 13:00 το μεσημέρι της Πέμπτης 13/12.

------------------------------------------------------

Επιδείνωση του καιρού την Πέμπτη 13/12 - Χιονοπτώσεις και σε πεδινές περιοχές

Σημαντική επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός σε ολόκληρη τη χώρα κατά τη διάρκεια της Πέμπτης 13/12/2018. Μέχρι το μεσημέρι τοπικά έντονες βροχοπτώσεις θα εκδηλώνονται στο Ιόνιο, στη Στερεά και στην Πελοπόννησο, σποραδικές καταιγίδες κυρίως στο Νότιο Ιόνιο, και πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Στερεάς και της Πελοποννήσου, ενώ χιονοπτώσεις τοπικού χαρακτήρα δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν στο εσωτερικό της Θεσσαλίας και στη Δυτική Μακεδονία. Μετά το μεσημέρι οι βροχές σταδιακά θα επεκταθούν στο Αιγαίο, όπου κατά τόπους θα είναι ισχυρές και θα συνοδευτούν από καταιγίδες.

Παράλληλα, στην Ήπειρο θα εκδηλωθούν βροχές στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά, ενώ στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα εκδηλωθούν βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά, σε ολόκληρη τη Δ. Μακεδονία καθώς και σε πεδινά τμήματα της Βορειοδυτικής Θεσσαλίας, στα βόρεια τμήματα της Μακεδονίας και στα βόρεια τμήματα της Θράκης. Τονίζεται πάντως ότι μέχρι το βράδυ οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν σε μεγαλύτερα υψόμετρα, με εξαίρεση τη Δυτική Μακεδονία. Οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, ενώ οι άνεμοι στο Ιόνιο θα φτάνουν τοπικά τα 7 μποφόρ και στο Αιγαίο τα 7-8 μποφόρ.

Την Παρασκευή 14/12/2018 ο καιρός θα παρουσιάσει σχετική βελτίωση. Οι βροχές θα περιοριστούν κυρίως στο Ανατολικό Αιγαίο και στα Δωδεκάνησα, βροχές ή χιονόνερο τοπικού χαρακτήρα θα εκδηλωθούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, ενώ λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά, καθώς και σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας με χαμηλό υψόμετρο.

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζεται η νεότερη δορυφορική εκτίμηση χιονοκάλυψης καθώς και προγνωστικοί χάρτες με την επέκτασή της και το ύψος χιονιού στην Ελλάδα και στην Ευρώπη τις επόμενες ημέρες.

 

Στρατής Βουγιούκας - Σταύρος Ντάφης

Τετάρτη 12/12/2018, 16:30

ΕΑΑ - Πεντέλη

Καταχωρήσεις αρχείου
Σελίδα άρθρου