Ο νέος μετεωρολογικός δορυφόρος ΜΕΤOP_C

Αυτήν την εβδομάδα αναμένεται η εκτόξευση ενός νέου  ευρωπαϊκού μετεωρολογικού δορυφόρου του METOP_C.  O δορυφόρος αυτός είναι ο «τρίδυμος» αδερφός των ΜETOP_A, και ΜΕΤOP_B που εκτοξεύτηκαν το 2006 και 2012, αντίστοιχα, και συνεχίζουν τις παρατηρήσεις τους.

Οι ΜΕTOP είναι μετεωρολογικοί δορυφόροι  πολικής τροχιάς. Περιστρέφονται γύρω από Γη σε ύψος περίπου  800 χιλιόμετρων ταξιδεύοντας από τον ένα πόλο στον άλλο καταγράφοντας τη θερμοκρασία  και την υγρασία σε διάφορα ύψη στην ατμόσφαιρα,  την ταχύτητα και τη διεύθυνση του ανέμου πάνω από τη θάλασσα, ενώ κάνουν και άλλες μετρήσεις για αέρια της ατμόσφαιρας όπως το όζον. Είναι και οι τρεις εξοπλισμένοι με 13 όργανα μετρήσεων. Ορισμένα από αυτά είναι ακριβώς τα ίδια με εκείνα που φέρουν οι αντίστοιχοι αμερικάνικοι δορυφόροι πολικής τροχιάς ΝΟΑΑ.

(Copyright ESA)

Οι δορυφόροι κατασκευάζονται  και τίθενται σε τροχιά από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) ενώ στη συνέχεια η λειτουργία τους ελέγχεται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την αξιοποίηση των Μετεωρολογικών Δορυφόρων (EUMETSAT).  

Τα δεδομένα τους χρησιμοποιούνται κυρίως στην πρόγνωση του καιρού μέχρι τις 10 ημέρες αλλά και στην έρευνα για την παγκόσμια αλλαγή του κλίματος. Οι μετρήσεις των δορυφόρων METOP  εισάγονται καθημερινά στα πολύπλοκα αριθμητικά μοντέλα καιρού που τρέχουν σε μεγάλους υπερυπολογιστές.  Στα αποτελέσματα των μοντέλων βασίζεται η πρόγνωση του καιρού που φτάνει στον απλό πολίτη.

Οι δορυφόροι ΜΕΤΟP είχαν σχεδιαστεί για να έχουν χρόνο ζωής 5 χρόνια, όμως ήδη ο «πρωτότοκος» METOP_A έχει συμπληρώσει 12  χρόνια συνεχούς και καλής λειτουργίας.  Επομένως σε λίγο και για τρία περίπου χρόνια θα στέλνουν τις πολύτιμες μετρήσεις τους οι τρεις δορυφόροι μαζί,  κάτι σημαντικό αφού θα καταγράφουν ταυτόχρονα διαφορετικές περιοχές της γήινης ατμόσφαιρας.

Πρόσφατες μελέτες έδειξαν  ότι τα δεδομένα από τα δύο πρώτα «αδέρφια» της οικογένειας ΜETOP_A και ΜΕTOP_Β έχουν ήδη μειώσει τα σφάλματα στις προγνώσεις της μιας ημέρας σε σημαντικό βαθμό. Για το λόγο αυτό ήδη έχει ξεκινήσει ο προγραμματισμός για την δεύτερη γενιά δορυφόρων πολικής τροχιάς (ΜΕΤOP_SG), ο πρώτος αναμένεται να εκτοξευτεί σε 4 χρόνια.

Σχετικά βίντεο δίνονται στους παρακάτω συνδέσμους

http://www.esa.int/spaceinvideos/Videos/2018/10/MetOp_from_all_sides

http://www.esa.int/spaceinvideos/Videos/2018/10/MetOp_deploys_instruments

http://www.esa.int/spaceinvideos/Videos/2018/10/MetOp_deploys_solar_wing

http://www.esa.int/spaceinvideos/Videos/2018/10/MetOp_and_instruments

 

ΕΑΑ-Πεντέλη

Καταχωρήσεις αρχείου
Σελίδα άρθρου