Πολύ κοντά στις ακτές της Φλόριντα ο τυφώνας Michael

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 10 Οκτωβρίου, λίγες μόνο ώρες πριν την αναμενόμενη άφιξή του στις βορειοδυτικές ακτές της Φλόριντα, ο τυφώνας Michael ενισχύθηκε σε τυφώνα κατηγορίας 4 (κλίμακα Saffir-Simpson). Η δορυφορική εικόνα που ακολουθεί είναι η τελευταία αποτύπωση του Michael από το δορυφόρο Metop-A της EUMETSAT.

Στην περίπτωση που ο Michael χτυπήσει τη βορειοδυτική Φλόριντα ως τυφώνας κατηγορίας 4, τότε αυτός θα είναι ο ισχυρότερος τυφώνας που έχει πλήξει ποτέ τις συγκεκριμένες περιοχές.  Στο παρελθόν οι περιοχές αυτές έχουν χτυπηθεί από τρεις τυφώνες κατηγορίας 3 (Eloise-1975, Opal-1995, Dennis-2005)

Παράλληλα o Michael θα είναι και ο ισχυρότερος τυφώνας για τη φετινή σαιζόν στις ΗΠΑ, ως προς την ένταση των ανέμων.  

Η Αμερικανική Μετεωρολογική Υπηρεσία χαρακτηρίζει τον Michael ως ιδιαίτερα επικίνδυνο, καθώς θα επηρεάσει τα βορειοανατολικά τμήματα του κόλπου του Μεξικού με σημαντική ανύψωση της στάθμης της θάλασσας, ανέμους ακραίας έντασης και καταρρακτώδεις βροχές.

Ακόμα και αν ο Michael εξασθενήσει και πάλι σε τυφώνα κατηγορίας 3, τεράστιες εκτάσεις αναμένεται να αντιμετωπίσουν καταρρακτώδεις βροχές και εκτεταμένες πλημμύρες.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία, έως και 300 χιλιοστά βροχής θα πέσουν στη Βορειοδυτική Φλόριντα, στη Νοτιοανατολική Αλαμπάμα και στη Νότια Τζόρτζια, ενώ στη Νότια Βιρτζίνια και στις πολιτείες της Βόρειας και Νότιας Καρολίνας οι οποίες επλήγησαν πρόσφατα από τον τυφώνα Florence, τα εκτιμώμενα ύψη βροχόπτωσης φτάνουν τα 150 χιλιοστά

Περίπου 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στο δρόμο του Michael και συνολικά 8,5 εκατομμύρια απειλούνται.

Το μεσημέρι της Τετάρτης (12:00 ώρα Ελλάδας) ο Michael βρισκόταν περί τα 290 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης του Παναμά της Φλόριντα, καταγράφοντας ταχύτητες ανέμου που ξεπερνούσαν τα 225 km/h. Η κίνηση του Michael συνεχίζεται βορειότερα διανύοντας  περί τα 21 χιλιόμετρα ανά ώρα. Στην παρακάτω εικόνα παρουσιάζεται ο κώνος με την πιθανότερη τροχιά που θα ακολουθήσει o Michael τις επόμενες 3 ημέρες καθώς και οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο.

 

Πηγές: CNN - NASA - National Hurricane Center

Επιμέλεια: Στρατής Βουγιούκας

ΕΑΑ – Πεντέλη, Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018, 13:00

Καταχωρήσεις αρχείου
Σελίδα άρθρου