Νεότερα για τους τυφώνες στον Ατλαντικό

Δύο ισχυροί τυφώνες και μία τροπική καταιγίδα βρίσκονται στον Ατλαντικό Ωκεανό το πρωί της Τετάρτης 12 Σεπτεμβρίου. Ο τυφώνας Κατηγορίας 4 "Florence" κατευθύνεται προς τις ακτές των ΗΠΑ μέχρι το τέλος της εβδομάδας, η τροπική καταιγίδα "Isaac" κινείται γρήγορα προς την Καραϊβική και ο τυφώνας Κατηγορίας 2 "Helene" βρίσκεται βορειοδυτικά των Κανάριων Νήσων και αναμένεται να κινηθεί βόρεια χωρίς να απειλεί άμεσα κατοικημένες περιοχές. Δείτε την παρακάτω δορυφορική εικόνα που συλλέξαμε στο EAA/meteo.gr.

Δορυφορική εικόνα που συλλέξαμε και επεξεργαστήκαμε στο meteo.gr το πρωί της Τρίτης 12 Σεπτεμβρίου 2018 που δείχνει τη θέση των δύο τυφώνων "Florence" και "Helene", και της τροπικής καταιγίδας "Isaac".

 

Το παρακάτω βίντεο δείχνει την πορεία που προβλέπεται να έχει ο τυφώνας "Florence" τις επόμενες μέρες, μέχρι την Κυριακή 16/09. Ο ισχυρός τυφώνας θα πλήξει τις ακτές των Αν. ΗΠΑ με θυελλώδεις ανέμους που θα ξεπερνούν τα 180 km/h, ραγδαίες βροχοπτώσεις και σημαντική άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Ήδη οι Αρχές έχουν αρχίσει την εκκένωση των παράκτιων περιοχών της Βόρειας Καρολίνας.

 

Η κλίμακα Saffir-Simpson

Η κλίμακα Saffir-Simpson κατηγοριοποιεί τους τροπικούς κυκλώνες σε 5 κατηγορίες, σύμφωνα με την ταχύτητα των ανέμων που τους συνοδεύουν. Ένας τροπικός κυκλώνας θα πρέπει να παράγει ανέμους ταχύτητας άνω των 119 km/h (μέση 10-λεπτη τιμή και όχι ριπές) για να κατηγοριοποιηθεί ως τυφώνας κατηγορίας 1, ενώ το ανώτερο όριο κατηγορίας 5 χρησιμοποιείται για ταχύτητες ανέμων άνω των 251 km/h. Ο παρακάτω πίνακας δείχνει συνοπτικά τα όρια ταχύτητας ανέμου σε km/h και την αντίστοιχη κατηγορία τυφώνων στην κλίμακα Saffir-Simpson.

Στ. Ντάφης, Αθ. Καραγιαννίδης, ΕΑΑ-Πεντέλη

12/09/2018, 11:30

Καταχωρήσεις αρχείου
Σελίδα άρθρου