H θερμοκρασία τον Απρίλιο στον  κόσμο

Σύμφωνα με την ανάλυση που δημοσίευσε η Υπηρεσία για την Κλιματική Αλλαγή του ευρωπαϊκού επιστημονικού προγράμματος Κοπέρνικος ο φετινός Απρίλιος στην Ευρώπη ήταν πιο ζεστός σχετικά με το μέσο όρο των τριάντα ετών 1981-2010 σχεδόν σε όλη την Ευρώπη. Μάλιστα, ήταν ιδιαίτερα ζεστός στις κεντρικές και στις νοτιοανατολικές περιοχές της Ευρώπης (και στη χώρα μας).

Τα ρεκόρ ήταν πολλά: Η μετεωρολογική Υπηρεσία της  Γερμανίας ανακοίνωσε ότι ήταν ο πιο ζεστός Απρίλιος από το 1881.  Στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας ήταν ο πιο ζεστός από το 1861. Στην Ουγγαρία ήταν ο πιο ζεστός από το 1901. Στην Ελβετία ήταν ο δεύτερος πιο ζεστός  (ο πιο ζεστός το 2007).  Στο Βέλγιο ο τρίτος πιο ζεστός από το 1831. Στην Αυστρία ήταν ο πιο ζεστός των τελευταίων 100 ετών. Στην Ιταλία ήταν ο πιο ζεστός Απρίλιος τουλάχιστον των τελευταίων 40 ετών, ρεκόρ θερμοκρασιών σημειώθηκαν στη Βενετία, την Τεργέστη και τη Γένοβα.

Σχήμα 1: Απόκλιση θερμοκρασίας Απριλίου 2018 από το μέσο όρο Απριλίου (1981-2010) πηγή: ECMWF, Copernicus Climate Change Service

Αλλά και στο Nότιο Hμισφαίριο, στην Αυστραλία, ο φετινός Απρίλιος (φθινοπωρινός μήνας) ήταν ο δεύτερος πιο ζεστός από τότε που υπάρχουν σχετικά μετεωρολογικά αρχεία. Επίσης στην Αργεντινή που πλήττεται από ξηρασία οι θερμοκρασίες ήταν ασυνήθιστα υψηλές.

Υπήρχαν βέβαια και περιοχές στον πλανήτη, όπως σε ένα μεγάλο μέρος των ΗΠΑ και του Καναδά  που ο φετινός Απρίλιος ήταν σημαντικά πιο κρύος από το μέσο όρο.

Ένα σημαντικό επεισόδιο καύσωνα που επηρέασε το Πακιστάν, το οποίο ξεκίνησε στα μέσα Απριλίου και κορυφώθηκε στις 29-30 Απριλίου οδήγησε τον υδράργυρο σε μέγιστες θερμοκρασίες (ρεκόρ) που ξεπέρασαν σε δύο πόλεις και τους 50 βαθμούς Κελσίου σύμφωνα με την μετεωρολογική  υπηρεσία του Πακιστάν (Nawabshah 50.2οC, 30/4/2018).

Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση συνολικά για τον πλανήτη ο Απρίλιος του 2018 ήταν ο τρίτος πιο ζεστός στα μετεωρολογικά χρονικά.

(Mε στοιχεία απ;o: https://climate.copernicus.eu

https://climate.copernicus.eu/resources/data-analysis/average-surface-air-temperature-analysis/monthly-maps/surface-air-8)

Καταχωρήσεις αρχείου
Σελίδα άρθρου