Σοβαρό επεισόδιο μεταφοράς σκόνης 22 Μαρτίου 2018

Εκτός από τις μεγάλες θερμοκρασιακές διαφορές Βόρειας και Νότιας Ελλάδας, η συγκέντρωση της αφρικανικής σκόνης που επηρεάζει σχεδόν όλη τη χώρα είναι από τις μεγαλύτερες των τελευταίων τουλάχιστον 10 ετών. Η μέγιστη τιμή της συγκέντρωσης των σωματιδίων PM10 ξεπέρασε για αρκετή ώρα τα 500 μg/m^3 και ως αποτέλεσμα η ηλιακή ακτινοβολία που έφτανε στο έδαφος ήταν περιορισμένη. Στην Εικόνα 1 βλέπετε τις υψηλότερες θερμοκρασίες που καταγράψαμε την Πέμπτη 22 Μαρτίου. Στην Εικόνα 2α παρουσιάζεται η πορεία της συγκέντρωσης σκόνης όπως την κατάγραψε ο σταθμός του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στα Χανιά της Κρήτης και στην Εικόνα 2β η "γλώσσα" της σκόνης που κάλυψε την Κρήτη και μεγάλο μέρος της Δυτικής και Νότιας Ελλάδας, όπως προβλέφθηκε από το μοντέλο πρόγνωσης σκόνης του EAA/meteo.gr.

Εικόνα 1. Οι 8 υψηλότερες θερμοκρασίες στη χώρα μας την Πέμπτη 22 Μαρτίου καταγράφηκαν στην Κρήτη. Δείτε όλους τους σταθμούς εδώ.

Εικόνα 2α. Η πορεία της συγκέντρωσης σκόνης στα Χανιά της Κρήτης μεταξύ 16:00 στις 21 Μαρτίου και 16:00 22 Μαρτίου 2018, όπως την κατέγραψε ο μετεωρολογικός σταθμός του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Εικόνα 2β. Πρόγνωσης μεταφοράς σκόνης για το μεσημέρι της Πέμπτης 22/3.

Εντυπωσιακές είναι και οι τιμές των ριπών ανέμου που κατέγραψαν οι σταθμοί μας, κυρίως στην Κρήτη:

Εικόνα 3. Οι 8 υψηλότερες ριπές ανέμου στη χώρα μας την Πέμπτη 22 Μαρτίου. Δείτε όλους τους σταθμούς εδώ.

 

Δείτε τις συνθήκες ορατότητας που επικρατούσαν στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου το μεσημέρι της Πέμπτης 22 Μαρτίου. Το βίντεο είναι του Λεωνίδα Κλώντζα.

 

Στ. Ντάφης-Κ. Λαγουβάρδος, ΕΑΑ-Πεντέλη
22/03/2018 - 18:15

Καταχωρήσεις αρχείου
Σελίδα άρθρου