Χειμώνας - Καλοκαίρι σε μία ημέρα

Η Ελλάδα, λόγω  της γεωγραφικής της θέσης, αποτελεί σε αρκετές περιπτώσεις πεδίο σύγκρουσης ψυχρών αερίων μαζών από τη Βόρεια Ευρώπη ή τη Σιβηρία και θερμών αερίων μαζών από την Αφρική και τη Μεσόγειο.  Τέτοιες συναντήσεις αερίων μαζών με μεγάλες θερμοκρασιακές διαφορές συμβαίνουν συνήθως στις αρχές της άνοιξης, φαινόμενο ωστόσο που φέτος έλαβε χώρα αρκετές φορές ακόμα και κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Κάτι ανάλογο περιμένουμε να συμβεί την Πέμπτη 22/3/2018 και μάλιστα με θεαματικό τρόπο. Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία, στη Βόρεια Ελλάδα το σκηνικό του καιρού θα είναι χειμερινό με μονοψήφιες μέγιστες θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές και τοπικές χιονοπτώσεις σε ημιορεινά τμήματα της Μακεδονίας, καθώς και σε περιοχές του νομού Φλώρινας με χαμηλότερο υψόμετρο.  Αντίθετα, στην Κρήτη θα επικρατήσουν σχεδόν καλοκαιρινές καιρικές συνθήκες, με τις μέγιστες θερμοκρασίες να πλησιάζουν τους 30 βαθμούς Κελσίου.

Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται η κίνηση των ψυχρών αερίων μαζών από τα Βαλκάνια και των θερμών αερίων μαζών από την Αφρική προς τη χώρα μας. Οι θερμοκρασίες που σημειώνονται αναφέρονται σε υψόμετρο περί τα 1500 μέτρα, επίπεδο ενδεικτικό θερμών και ψυχρών αερίων μαζών στους μετεωρολογικούς χάρτες.

Παράλληλα, για ακόμα μία φορά αναμένεται να εκδηλωθεί έντονη μεταφορά σκόνης από την Αφρική, ιδιαίτερα στα νότια τμήματα της χώρας. Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε την πρόγνωση της πορείας της σκόνης έως την Κυριακή 25/03/2018 σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo.gr.

Στρατής Βουγιούκας - Σταύρος Ντάφης

ΕΑΑ-Πεντέλη

Καταχωρήσεις αρχείου
Σελίδα άρθρου