Η έναρξη του νέου έτους χαρακτηρίζεται από ακραίες καιρικές συνθήκες

Η έναρξη του νέου έτους χαρακτηρίζεται από ακραίες καιρικές συνθήκες σε αρκετές περιοχές της υφηλίου, όπως υψηλές θερμοκρασίες, έντονο κρύο, βροχοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους με εκτεταμένες επιπτώσεις στη δημόσια ασφάλεια, τις μεταφορές, την ενέργεια και την υγεία.

Τα πιο έντονα καιρικά γεγονότα τις πρώτες ημέρες του νέου έτους έχουν καταγραφεί σε:

Βόρεια Αμερική

Μια μεγάλη χειμωνιάτικη καταιγίδα έπληξε την ανατολική ακτή της Βόρειας Αμερικής στις 4 Ιανουαρίου, προκαλώντας ακυρώσεις πτήσεων και ταξιδιών. Οι παράκτιες περιοχές βίωσαν έντονο χιόνι, χιονοθύελλες και ισχυρούς ανέμους, από τη Φλόριντα στις νότιες Η.Π.Α. μέχρι το Maine. Στο Talahasee, της Φλόριντα, καταγράφτηκε το πρώτο χιόνι τα τελευταία 28 χρόνια, σύμφωνα με την Αμερικανική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Η πόλη της Βοστώνης υπέστη παράκτιες πλημμύρες, αφού βίωσε την υψηλότερη καταγεγραμμένη παλίρροια από το 1921.

Το βαθύ βαρομετρικό χαμηλό, γνωστό και ως "μετεωρολογική βόμβα", αφού η ατμοσφαιρική πίεση στο κέντρο του σημείωσε πτώση 59 mb σε 24 ώρες, προκάλεσε στον Καναδά χιονοπτώσεις ύψους 56 εκατοστών στα βόρεια της περιοχής New Brunswick και 79 χιλιοστά βροχής στα νότια της ίδια περιοχής, ενώ κατεγράφησαν ταχύτητες ανέμου 170 km/h, στο νησί Cape Breton (Νέα Σκοτία) και το Wreckhouse στη Newfoundland. H κίνηση της "μετεωρολογικής βόμβας" προκάλεσε μια περαιτέρω πτώση των θερμοκρασιών, καταγράφοντας ημερήσια ρεκόρ χαμηλής θερμοκρασίας, το χρονικό διάστημα 5-7 Ιανουαρίου. Είναι άξιο αναφοράς, ότι ο Βόρειος Πόλος εκείνο το διάστημα ήταν σχεδόν κατά 20 βαθμούς θερμότερος από κάποιες περιοχές του Κεντρικού και Νότιου Καναδά, με την αισθητή θερμοκρασία να κυμαίνεται μεταξύ -45 έως -50 βαθμών Κελσίου, σε αυτές τις περιοχές. Η NASA εξέδωσε ένα χάρτη των αποκλίσεων της επιφανειακής θερμοκρασίας το διάστημα από 26 Δεκεμβρίου 2017 έως 6 Ιανουαρίου 2018, συγκριτικά με το μέσο όρο θερμοκρασιών το διάστημα 1981-2010 για την ίδια χρονική περίοδο, με τις διαφορές να είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές (Εικόνα 1).

 

Εικόνα 1. Διαφορές στην τιμή της επιφανειακής θερμοκρασίας μεταξύ 26 Δεκεμβρίου 2017 έως 6 Ιανουαρίου 2018 και τη μέση επιφανειακή θερμοκρασία τις ίδιες ημέρες τη χρονική περίοδο 1981-2010.

 

Τέλος, στις 9 Ιανουαρίου στη Νότια Καλιφόρνια, σημειώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα ως αποτέλεσμα των έντονων βροχοπτώσεων, στις περιοχές όπου τα τέλη του 2017 έλαβαν χώρα καταστροφικές πυρκαγιές.

 

Ευρώπη και Βόρεια Αφρική

Η Ευρώπη γνώρισε επίσης ακραίες καιρικές συνθήκες, με μια ισχυρή καταιγίδα που προκάλεσε ισχυρούς ανέμους και έντονες βροχοπτώσεις στην Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ελβετία, την Αυστρία και την Ιταλία. Στις 3 Ιανουαρίου, η καταιγίδα - γνωστή ως Eleanor - πέρασε από την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο κάτω από τις Άλπεις και έφτασε τις βραδινές ώρες στην Κορσική. Η ταχύτητα του ανέμου στο αεροδρόμιο Knock της Ιρλανδίας έφτασε τα 155 km/h, ενώ η Meteo France ανέφερε ότι στο ένα τέταρτο της Γαλλίας κατεγράφησαν ταχύτητες ανέμων άνω των 100 km/h.

Την ίδια στιγμή, οι τιμές των μεγίστων θερμοκρασιών για τον μήνα Ιανουάριο, καταρρίφτηκαν στη Γαλλία, όπου στις 3 Ιανουαρίου καταγράφτηκε το ρεκόρ των 11,5 βαθμών Κελσίου (+ 6,3 βαθμούς πάνω από την κανονική για την εποχή τιμή). Στη Νοτιοανατολική Γαλλία στις 3 Ιανουαρίου, κατεγράφησαν νέα ρεκόρ θερμοκρασίας για τον τρέχοντα μήνα, με αξιοσημείωτη τη θερμοκρασία των 22.9 βαθμών Κελσίου στις Κάννες.

Η έντονη χιονόπτωση και οι ήπιες θερμοκρασίες, οδήγησαν σε αυξημένο κίνδυνο χιονοστιβάδων σε πολλά μέρη των Άλπεων. Περισσότερο από 120 εκατοστά φρέσκου χιονιού έπεσαν μέσα σε 48 ώρες στο Tignes στις Γαλλικές Άλπεις στις 8-9 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τη Meteo France, με παρόμοια ποσά να πέφτουν σε τμήματα των υπολοίπων Άλπεων, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται οι μεταφορικές διασυνδέσεις σε πολλά θέρετρα στη Γαλλία, την Ελβετία και τη Βόρεια Ιταλία. Το λιώσιμο του χιονιού σε συνδυασμό με τις συνεχείς βροχοπτώσεις, προκάλεσε προειδοποιήσεις για πλημμύρες σε μέρη της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ελβετίας.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 6-7 Ιανουαρίου, ένα βαρομετρικό χαμηλό έφερε κρύο και θυελλώδεις ανέμους σε μεγάλο μέρος της Δυτικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Αλγερίας, του Μαρόκου, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Νότιας Γαλλίας. Σε περιοχές της Νότιας Γαλλίας σημειώθηκαν βροχοπτώσεις μεγαλύτερες από το ποσό που δέχονται σε ένα μήνα. Επιπροσθέτως χιονόπτωση σημειώθηκε σε περιοχές μεγάλου υψομέτρου της ερήμου Σαχάρα στην Αλγερία, δημιουργώντας όμορφες εικόνες (Εικόνα 2).

Εικόνα 2. Χιονισμένοι αμμόλοφοι σε μεγάλο υψόμετρο της ερήμου Σαχάρα στην Αλγερία.

 

Κίνα

Από τις 2 έως τις 4 Ιανουαρίου στην Κεντρική και Ανατολική Κίνα σημειώθηκαν έντονες βροχές και χιονοπτώσεις στις επαρχίες Shaanxi, Henan, Hubei, Anhui και Jiangsu. Κατεγράφησαν συνολικά ύψη βροχής 10-30 mm σε πολλές περιοχές και 40-60 mm στο νοτιοανατολικό Henan, ανατολικό και βόρειο Hubei, κεντρικό Anhui, και τμήματα της κεντρικής Jiangsu. Σύμφωνα με Μετεωρολογική Υπηρεσία της Κίνας, τα μηνιαία ρεκόρ των βροχοπτώσεων καταρρίφθηκαν σε 92 κομητείες και πόλεις, σε περιοχές όπως το Henan και το Shaanxi.

Νότιο ημισφαίριο

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Νότιας Αφρικής εξέδωσε προειδοποιήσεις για κύμα καύσωνα σε πολλά μέρη της χώρας, από τις 5-8 Ιανουαρίου.

Στον Ινδικό Ωκεανό δημιουργήθηκε ο πρώτος τροπικός κυκλώνας της εποχής, με τον τροπικό κυκλώνα Ava να επηρεάζει τη Μαδαγασκάρη στις 6-7 Ιανουαρίου, προκαλώντας θύματα και καταστροφές.  

Αρκετές περιοχές της Αυστραλίας βίωσαν συνθήκες καύσωνα από τις 5-7 Ιανουαρίου, με τον μετεωρολογικό σταθμό στο Penrith του Σύδνευ να καταγράφει θερμοκρασία 47.3 βαθμών Κελσίου, την Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018. Το κύμα καύσωνα διαδέχθηκαν έντονες καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι, με καταστροφές στη Νέα Νότια Ουαλία.

Υψηλές θερμοκρασίες κατεγράφησαν και στην Παταγονία της Αργεντινής στις 8 Ιανουαρίου, όπου στο San Antonio Oueste σημειώθηκε θερμοκρασία 43.5 βαθμών Κελσίου (3ο πιο θερμό ρεκόρ), ενώ άλλοι σταθμοί ανέφεραν θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου.      

 

Πηγή:

Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας

https://public.wmo.int/en/media/news/start-of-2018-marked-extreme-weather

 

Καταχωρήσεις αρχείου
Σελίδα άρθρου