Η εξέλιξη του «Αντίνοου». 14.000 κεραυνοί στο  Ιόνιο, 1.500 στη Δυτική Ελλάδα

Σύνταξη άρθρου: Α. Καραγιαννίδης, Κ. Λαγουβάρδος

ΕΑΑ – Πεντέλη, Τρίτη 16 Ιουλίου 2019, 20:15

 

Βροχές και καταιγίδες έφερε ο «Αντίνοος» στο Ιόνιο και μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής χώρας την Τρίτη 16/07. Τα ισχυρότερα φαινόμενα και τα μεγαλύτερα ύψη βροχής καταγράφηκαν στο Νότιο Ιόνιο, τη Θεσσαλία, την Ήπειρο, την Κεντροδυτική Μακεδονία και την Πελοπόννησο, όπως φαίνεται και στο πίνακα που παρουσιάζει τους 8 σταθμούς του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής έως τις 20:00.

Παράλληλα ισχυρή κεραυνική δραστηριότητα καταγράφηκε στο Ιόνιο και στη Δυτική Ελλάδα. Έως τις 20:00 το σύστημα εντοπισμού κεραυνών «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε περισσότερους από 14.000 κεραυνούς πάνω από το Ιόνιο, και από 1.500 πάνω από τη Δυτική Ελλάδα, όπως φαίνεται στο σχετικό χάρτη.

Νεότερα για την κακοκαιρία «ΑΝΤΙΝΟΟΣ»

Σύνταξη άρθρου: Α. Καραγιαννίδης, Στ. Ντάφης, Κ. Λαγουβάρδος

ΕΑΑ – Πεντέλη, Τρίτη 16 Ιουλίου 2019, 10:45

 

Βροχές στη βορειοδυτική χώρα σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας 15/07 προς Τρίτη 16/07, ενώ επέκταση και σημαντική ενίσχυση των φαινομένων της κακοκαιρίας «Αντίνοος» αναμένεται από τις μεσημεριανές ώρες της Τρίτης 16/07. Η ενίσχυση των φαινομένων οφείλεται στο βαρομετρικό χαμηλό που το πρωί της Τρίτης 16/07 βρίσκεται στην περιοχή της Ιταλίας και από το απόγευμα θα πλησιάσει τη χώρα μας κινούμενο νοτιοανατολικά προς τη Θάλασσα των Κυθήρων (ακολουθεί σχετικός χάρτης).

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζεται ο ολικός υετός (βροχή/χαλάζι) που αναμένεται έως και το βράδυ της Τετάρτης 17/07. Όπως φαίνεται, βροχές και καταιγίδες αναμένονται σε όλα τα ηπειρωτικά πλην της Θράκης από το μεσημέρι της Τρίτης 16/07 έως και αργά το βράδυ της ίδιας μέρας, ενώ στη συνέχεια και έως το πρωί της Τετάρτης 17/07 τα φαινόμενα θα εντοπίζονται κυρίως στο Νότιο Ιόνιο, τα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά, τη Χαλκιδική, τις Σποράδες και την Εύβοια. Τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά κυρίως στα ορεινά ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια και το Ιόνιο, και σε κάποιες περιπτώσεις θα συνοδεύονται από χαλάζι.

Στη Θεσσαλονίκη βροχές κατά περιόδους και πιθανώς καταιγίδες αναμένονται καθ’όλη τη διάρκεια της Τρίτης 16/07, ενώ στην Αττική βροχές με μικρή πιθανότητα για καταιγίδες αναμένονται από το απόγευμα της Τρίτης 16/07 έως τις πρώτες ώρες της Τετάρτης 17/07. Από το μεσημέρι της Τετάρτης 17/07 κι έπειτα ο καιρός θα βελτιωθεί και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα νότια ηπειρωτικά, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Καταχωρήσεις αρχείου
Σελίδα άρθρου