Παρασκευή  26  Απριλίου    Ανατολή Ηλίου - Sunrise 06:34  Δύση Ηλίου - Sunset 20:09 - Διάρκεια ημέρας: 13 ώρες, 34 λεπτά   |       English version  IN ENGLISH S
meteo.gr Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Καταρρακτώδεις βροχές και καταιγίδες στην Πέλλα, την Ημαθία και την Πιερία την Δευτέρα 27/8

Βροχές και καταιγίδες σημειώνονται από της αρχή του εικοσιτετραώρου της Δευτέρας 27/8, κυρίως σε περιοχές της Μακεδονίας, της Ηπείρου και της Στερεάς Ελλάδας, όπως φαίνεται στο χάρτη που ακολουθεί και παρουσιάζει τα αθροιστικά ύψη υετού που κατέγραψε το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έως τις 13:20.

Ιδιαίτερα ισχυρά ήταν κατά τόπους τα φαινόμενα στην Πέλλα, την Ημαθία και την Πιερία. Στην Νάουσα, όπου αναφέρθηκαν σημαντικά προβλήματα, έπεσαν περίπου 136 χιλιοστά βροχής σε μόλις 3 ώρες και συνολικά 149 χιλιοστά από τις 06:00 έως τις 13:40. Στον πίνακα που ακολουθεί φαίνονται τα μεγαλύτερα ύψη βροχής που κατέγραψαν οι σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έως και τις 14:00 περίπου.

 

Μπορείτε να βλέπετε τις παρατηρήσεις των 300 και πλέον μετεωρολογικών σταθμών μας σε πραγματικό χρόνο, τόσο στη σελίδα http://meteo.gr/observationsFull.cfm, αλλά και στην http://meteo.gr/observations.cfm, όπου είναι χωρισμένοι ανά γεωγραφική περιοχή, ώστε να μπορείτε να εντοπίσετε ποιο εύκολα τον σταθμό που σας ενδιαφέρει.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Επιδείνωση του καιρού έως και την Τρίτη 28 Αυγούστου 2018

Η κυκλωνική κυκλοφορία που επικρατεί στη μέση και ανώτερη τροπόσφαιρα των Βαλκανίων και της Αδριατικής, κινείται γρήγορα προς την χώρα μας και επηρεάζει ήδη τον καιρό στα κεντρικά και δυτικά διαμερίσματά της με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Το κέντρο της εν λόγω κυκλωνικής διαταραχής αναμένεται να βρίσκεται πάνω από τα κεντρικά και δυτικά ηπειρωτικά το μεσημέρι της Δευτέρας 27/08, όπως φαίνεται στο σχήμα που ακολουθεί. Η χρωματική κλίμακα αποτυπώνει την ατμοσφαιρική διαταραχή της μέσης και ανώτερης τροπόσφαιρας, με το κέντρο αυτής να σημειώνεται με κίτρινο χρώμα.

Κατανομή πίεσης στη μέση στάθμη της θάλασσας το μεσημέρι της Δευτέρας 27 Αυγούστου 2018

Ως αποτέλεσμα, τη Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018 αναμένονται ισχυρά φαινόμενα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, ισχυρές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται από το βράδυ της Κυριακής 26/8 έως και το πρωί της Δευτέρας 27/8 στα δυτικά ηπειρωτικά, στο Ιόνιο, στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στις Σποράδες και στην Εύβοια (χάρτης αριστερά). Τα φαινόμενα προς το μεσημέρι θα ενισχυθούν και θα επεκταθούν και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (χάρτης δεξιά). Σημειώνεται ότι το μεσημέρι και απόγευμα τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους πολύ ισχυρά, και υπάρχει πιθανότητα χαλαζοπτώσεων κυρίως στα ορεινά. Στις περιοχές εκδήλωσης καταιγίδων θα πνέουν πρόσκαιρα άνεμοι με πολύ ισχυρές ριπές. Στο υπόλοιπο Αιγαίο και την Κρήτη αναμένονται τοπικές νεφώσεις με μικρή πιθανότητα ασθενών βροχών στην Κρήτη, και προς το βράδυ στο Βόρειο Αιγαίο.

Στην πόλη και τον νομό Θεσσαλονίκης αναμένονται λίγες νεφώσεις που σταδιακά θα αυξηθούν, ενώ βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν από το μεσημέρι και έπειτα.

Στην Αττική αναμένονται λίγες νεφώσεις οι οποίες σταδιακά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες.

  

Αναμενόμενα ολικά ύψη υετού από το βράδυ της Κυριακής 26/8 έως το πρωί της Δευτέρας 27/8 (αριστερά), και από το πρωί έως το βράδυ της Δευτέρας 27/8 (δεξιά)

Την Τρίτη 28/8, και ενώ η ατμοσφαιρική διαταραχή θα κινείται προς τα ανατολικά, αναμένονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες στο Αιγαίο, την Κρήτη, τη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα θα είναι μικρότερης ισχύος από αυτά της Δευτέρας 27/8, και θα σταματήσουν τις πρώτες ώρες της Τετάρτης 29/8.

 

Αναφορές έντονων φαινομένων μέσω της υπηρεσίας METEONOW είναι πολύ χρήσιμες σε όλους μας, για την παρακολούθηση της εξέλιξης τους. Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε ΕΔΩ

Μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή στο κινητό σας με λειτουργικό Android από εδώ: https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.meteo.now

και σε λειτουργικό iOS από εδώ: https://itunes.apple.com/us/app/meteo-now/id1158804992?mt=8

Α. Καραγιαννίδης, Κ. Λαγουβάρδος

ΕΑΑ, Πεντέλη

Κυριακή 26 Αυγούστου 2018, 20:30

Kαταχωρήθηκε 7 μήνες πρινΠατήστε εδώ για να δείτε το αρχείο άρθρων.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ
ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΑΘΩΣ 12°C
ΟΡΕΙΝΗ ΦΩΚΙΔΑ 12°C
ΜΟΥΣΘΕΝΗ ΚΑΒΑΛΑΣ 13°C
ΜΥΚΗ 13°C
ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ 14°C
ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΑΘΗΝΑ - ΚΕΝΤΡΟ 22°C
ΣΠΑΡΤΗ 22°C
ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ 21°C
ΑΓΡΙΝΙΟ 21°C
ΑΣΤΑΚΟΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ 21°C
Τα παραπάνω δεδομένα (ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ/ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ) αποτελούν προγνώσεις. Για παρατηρήσεις (realtime) πατήστε εδώ
 
Τελευταία ενημέρωση προγνώσεων πριν 9 ώρες