Κυριακή  18  Νοεμβρίου    Ανατολή Ηλίου - Sunrise 07:07  Δύση Ηλίου - Sunset 17:10 - Διάρκεια ημέρας: 10 ώρες, 2 λεπτά   |       English version  IN ENGLISH T
meteo.gr Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Από σήμερα ο Αίολος στο Διάστημα

Ο  Αίολος από σήμερα είναι ξανά ο φύλακας  των ανέμων, όπως περιγράφεται στην Οδύσσεια: "ο γιός του Κρόνου (ο Δίας) φύλακα τον των ανέμων είχε (τον Αίολο) να παύη ή να σηκώνη αυτός όποιον αγέρα θέλει"(μτφ Α. Εφταλιώτη)

Ένας νέος ευρωπαϊκός δορυφόρος με το όνομα Αίολος (Αeolus) εκτοξεύτηκε από  την ευρωπαϊκή βάση εκτόξευσης στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας 20 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα. 

Η αποστολή του δορυφόρου είναι να μετρά τους ανέμους καθ ύψος και μέχρι τα 30 χιλιόμετρα. Καθώς θα περιστρέφεται γύρω από την Γη οι μετρήσεις αυτές θα καλύπτουν  για πρώτη φορά την ατμόσφαιρα  όλης της Γης και θα γίνονται με μεγάλη ακρίβεια.

Μέχρι τώρα οι μετρήσεις του ανέμου καθ΄ ύψος που γίνονται κυρίως από τα μετεωρολογικά μπαλόνια, τα αεροπλάνα και εμμέσως από τους μετεωρολογικούς δορυφόρους είναι λίγες και περιορισμένες  τοπικά.

Το σύνολο των νέων μετρήσεων θα αξιοποιηθεί στα μοντέλα αριθμητικής πρόγνωσης του καιρού και αναμένεται ότι θα βελτιώσει την ακρίβεια των καιρικών προγνώσεων.

 Ταυτόχρονα οι λεπτομερείς μετρήσεις ανέμου από τον Αίολο θα συμβάλουν στην έρευνα για το κλίμα και τις κλιματικές αλλαγές. Θα χρησιμοποιηθούν για να εξηγηθούν καλύτερα ατμοσφαιρικές διαδικασίες που συμβαίνουν στις τροπικές περιοχές και σχετίζονται  με την κλιματική μεταβλητότητα.

Ο δορυφόρος Αίολος είναι ο πέμπτος της οικογένειας δορυφόρων «Εξερευνητές της Γης» της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA).

Στιγμιότυπα από την εκτόξευση του νέου δορυφόρου στο βίντεο της ESA: https://www.youtube.com/watch?v=hzLIWSeX8uE

Περισσότερα για τον δορυφόρο Αίολο στο βίντεο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος.

Kαταχωρήθηκε 2 μήνες πρινΠατήστε εδώ για να δείτε το αρχείο άρθρων.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ
ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΦΛΩΡΙΝΑ 1°C
ΜΕΤΣΟΒΟ 2°C
ΜΕΛΙΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ 2°C
ΓΡΕΒΕΝΑ 3°C
ΜΑΥΡΟΠΗΓΗ ΚΟΖΑΝΗΣ 3°C
ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΣΠΑΡΤΗ 20°C
ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ 19°C
ΡΟΔΟΣ 19°C
ΚΕΑ - ΤΖΙΑ 19°C
ΚΥΘΝΟΣ 19°C
Τα παραπάνω δεδομένα (ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ/ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ) αποτελούν προγνώσεις. Για παρατηρήσεις (realtime) πατήστε εδώ
 
Τελευταία ενημέρωση προγνώσεων πριν 10 ώρες